top of page
Keresés

Tényleg rossz a horgász...

Frissítve: 2021. ápr. 13.

...rossz jelen esetben = lusta, henye, stb...


3 napja szinte óránként nézem az időjárás és szél előrejelző oldalakat és a balatoni hullámtérképet. Ha AI állítja elő, nagyon mókás kedvében lehet, 8 percen belül hol 80 cm-es hullámokat, hol totális szélcsendet jósolt, majd kicsivel később egy olyan térképet dobott fel, ami alapján tengerparti országokban gondolkodás nélkül csapnak a cunamijelző-sziréna nagy, piros gombjára. :) Pontosan egy hónapja nem sikerült szélmentes időben lejutnom a Balatonra, pontosítok, a Balatonba, egy igazi gázlós balinozásra, így talán érthető buzgóságom.

Hajnali 4 óra, megint a hullámtérképet vizslatom - mondom, 3 napja folyamatosan - és végre felcsillan a halvány remény . Biztos, ami biztos meg visszafekszek egy 20 percre... de miéééért??? Hagyjuk is. Csodás napfelkeltére érek ki, pötyögnek a küszök, rablás egy szál se. "Egy gondolat bánt engemet": lekéstem a balinpergetésemet.

B tervként megdobálom a titkos víz alatti kövezésemet. A kék hátú bobler majdnem minden 2. pecán ad innen egy balint, ha nem akkor pedig sügeret. Most előbbiben reménykedek, utóbbi sikerül. Szép hal, talán még jobban is örülök neki, mint egy standard méretű őnnek. Fellelkesedve veszem üldözőbe a csíkos hátú bandát.

A 3. gyönyörű példány tüskés hátúszóját próbálom összekomponálni a felkelő nappal, mikor eldurran egy rablás. Baszki, tegnap is délelőtt 8-kor kezdtek enni, igaz akkor fújt a szél rendesen, ettől még simán lehet,hogy ma is késnek! - elmélkedek félhangon, roppant intellektuális stílusban. A sügér tripla cukaharával repül az egyik, a kékhátu bobler meg a másik irányba, a balinrablás helyére. Semmi. 3. dobás, még mindig semmi. De rablás se. Durrr, csattan el ekkor kicsit távolabb egy újabb balinrablás. A második csattanásnál már a csendes Popper csüng a zsinór végén, a harmadikat pedig puttyogva közelíti. Be is bombázza a baller. Őrült mód húzza a féket, ami fura, mert ennyire nem szoktak vadak lenni. Kiemelésnél látom a sebhelyes arcát, ami mindent megmagyaráz. A hasi hármas a szájszegletben, a hátsó gondolom a sebhely helyén akadt. Ez utóbbi megmagyarázná az őrült rohamot. Lövök pár gyors és szar fotót. Gyorsat, mert közvetlen mellettem rabol egy balin, szart, mert... erre nincs mentégem. :)

Bár reménykedek, de nem alakul ki kishalfoci, sőt még igazán rablást sem látok. A popper a rablás nélküli viztükrön is csalogatóan mozoghat, mert pár dobással később eltűnik egy burványban. Egy pillanatra érzem csak a rándulást a boton, nem akad. Közben elszórva egy-egy balin burványlik fel, jelezve , hogy mélyebben rabolnak, mint ahogy az a topwater pecához ideális lenne. Ráadásul elég messze tőlem. Megsuhintom a viszonylag könnyű csalit, hátha mégis elérem őket, erre felakad a zsinór.

F*szom - szakad ki belőlem - azt a lusta mindenemet.

A dobon megmaradt, alapból mindössze fél tekercs fonott ( az első idei balinozásnál sikeresen ledobtam a másik felét) tegnap a kedvenc feleségem dobás-technikai oktatása közben további 10 méterrel rövidült. Halkan megjegyzem, ezt a 10 métert is én csesztem el... az oktatás közben én dobtam csomót és türelmetlenül én téptem el, mondván este úgyis rátekerek 100 méter friss fonottat. Hát persze hogy lusta voltam. A vastag alátét damil miatt a szokásosnál nagyobb zsinórösszekötő csomót dobás közben kirántja az alóla szabadulni próbáló menet. Kénytelen vagyok a zsinórt kézzel lefejteni... Jól sejtitek, közben rabolnak a balinok. Tudom, hogy ez 1-2 balin mínuszt jelent, ahogy azt is, hogy megérdemlem a sorsom.

Végre sikerül megoldani a problémát ( átmenetileg). Egy nagyobb 8 centis wtd-t kapcsolok fel, amivel simán ledobom a teljes zsinórt , sőt még az alátétből is pereg le egy kevés. Gondolom , most sok olvasó fogja a fejét anti-professzionalizmusom hallatán. Belátom jogosan. Tényleg rossz a horgász na. A fehér wtd-t elsőre ledurrantja a semmiből egy jobb balin. Húzza a féket, mint az őrült, ami két dolgot jelenthet, vagy rosszul akadt a fejébe a drilling, vagy nagyon nagy :P Félperces huzavona után lemarad, így sose tudjuk meg a választ :):):)

A következő dobás ugyanoda esik. Durr, üti ki pár ütem után a vízből a csalit a következő baller, közben egy rablás pont mellette , majd újra felrobban a víz. Jó helyre dobtam, na. Ez a hal végre a kezemben pózolhat.

Újabb szünet következik, majd közvetlen mellettem jelennek meg a mélyből felburványló rablások. Felteszem a kékhátú boblert és első dobásra megszelídtem a következő Őnkomát. Jó kondiban van, nyöszörögteti a kínai kurbli fékjét rendesen.

Wobbleres dobástávon kivűl újabb rablás... Visszakapcsolom a fehér távdobó kutyát és kissé beljebb gázolok, hogy biztonsággal elérjem a rablás helyét. Jó helyre célzok, elsőre kiüti a vízből egy balin, de nem akad, majd sokáig semmi. Végül dobástáv határán újra meglátom a jellegzetes burványt. Alig észrevehető, pedig megéri lefülelni. A dobás ezúttal is pontos, elsőre ledurrantja a balin, de nem érzem a ütést, a wtd is simán jön tovább... úgy cirka 3 métert, ahol megint csak kiüti a vízből a felidegesített ragadozó, persze nem akad... alig vezetem tovább, megint neki megy. Ekkor már tudom, hogy ugyan az a rafkós balin sorozza a csalit. Belegyorsítok hátha, erre felrobban a víz, az ütést is érzem, a kontaktot csak egy pillanatig.

Sssssz, fene - szisszenek fel, és már dobom is következőt. Újabb ráburványlás. - Miért nem eszitek már meg? Hmmmmm?

Óvatosak nagyon, vagy csak a kissé koszos víz miatt tévesztenek nem tudom. A következő rontott kapás kellően felidegesít hozzá, hogy fegyelmezetlenül újra kirántsam a csomót az orsó dobjáról,, hogy ba** rátkozna össze az ördöggel az a.... hagyjuk inkább. kénytelen vagyok kézzel lefejteni a fonottat. Mire elkészülök, elcsendesedik a víz. Cserélgetem a csalikat, semmi. Olyannyira, hogy vissza-vissza kacsingatok a sügeres kőre, ahol mintha valami hajtaná a baba halakat. Fel a bobler, ki a sügér. Még még egy. Ejj, de jó kedvem van. Jó peca ez.

Közben a sekélyben is elcsattan egy rablás. Olyan klasszikus métereken keresztül fröcskölős, amit a 40 centis vízben járőröző, majd hirtelen bekattanó és a kishalak közé vágódó balinok szoktak művelni.

Szóval ezért tűntek el bentről a rablások. - mondom ezúttal magamban és már dobok is rá a nagy fehér wtd-vel.

Legyező alakban dobálok, ki tudja merre úszott Őnkoma. A 4-5. dobásra leüti, akad, tombol. Félkörívben, lassan pumpálva úszik a sekély vízben, sejtem, hogy ez is csak inkább csak simán megölni akarta a csalit, mint sem megenni. Mire kézközelbe ér látom, hogy a fejében a horog, kézzel kivenni érdekes lesz. Szerencsére megoldja a baller és míg én a fényképezőt készítem elő egy vizes képhez, elengedi magát.

Mindegy, úgyis ez lett volna a sorsod - szólok utána hangosan.

Felnézek a napra, elég magasan jár már ( 6:30) és igazából ki is szórakoztam magam . Elindulok kifelé. Közben egy csalibalin :) eldurrantja az ilyenkor kötelező marasztaló rablásat. Ezúttal melléfog, nem dőlök be neki. Elég volt ennyi élmény a hosszú-hosszú, hullámokban igen, balinokban annál kevésbé gazdag periódus után. Végre beindult valami...


299 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Vastaps

bottom of page